
1 

NYPWA 2025 Summer Conference 

Meeting with OTDA and OCFS Counsel 

July 23, 2025 

(Revised 7-9-2025) 

OTDA 

Question:  Can you provide a current chart of your Counsel’s Office staffing, with 

contact information (names, titles, email address) broken down by responsibility? 

Answer: 

Question:  What are the recent significant litigation cases OTDA are involved with that 

may impact local social services districts? 

Answer: 

Question:  What is the status of the OTDA regulatory agenda for 2025?   

Answer: 

Question:  Can you provide a summary of any regulatory changes made so far during 

2025? 

Answer: 

Question:  SSL 141- Can the LDSS recoup burial costs from life insurance or deny 

application for TA burial if there was a life insurance policy? 
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Answer: 

Question:  If a child is placed in OCFS custody does the LDSS child support unit have 

an obligation to pursue the parents for support? If we do, how do we do so?  Can we be 

named the assignor because we have a court order of disposition relative to the child 

even if they are not in foster care? 

Answer: 

Question:  To the extent that your hearing office has the authority to opine on this, 

versus DOH’s authority… 

Any chance that OAH would tighten up authorizations enabling nursing homes or their 

counsel to represent Applicant/Recipients at fair hearings?  I think there should be a 

waiver or acknowledgment of conflict of interest or an affirmative statement from 

counsel that they would not represent the nursing home in any enforcement action 

against the Applicant/Recipient. 

Answer: 

Question (added 7/9/25):  We have a new-ish child support magistrate who is indicating 

that she will be requiring that our Article 4 petitions be filed naming the Support 

Collection Unit as petitioner rather than Department of Social Services, which has been 

our county practice. OCA forms 4-3a and 4-12 both are captioned Department of Social 

Services. I note that FCA 422(a) includes a “social services official may originate a 

proceeding under this article if so authorized by section one hundred and two of the 

social services law,” and that SSL 102 authorizes a “public welfare official… responsible 

for the administration of public assistance and care…” to bring child support 

proceedings, which would seem to indicate that the LDSS Commissioner is the 

appropriate party versus the SCU.   The SCU is a unit within DSS, and DSS counsel 

appears on inquests and hearing.   What is OTDA's position on this requested change? 

Answer: 
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Question:  Are there any CLE programs that your office would be willing to present at 

the 2026 Winter conference? 

Answer: 

Joint 

Question: Local District Policies and 18 NYCRR 300.6 

18 NYCRR 300.6 

Rules, regulations and procedures by social services officials shall be filed with the 

department at least 30 days prior to the proposed effective date and shall not become 

operative until approval by the commissioner or until the 30th day after filing if not 

disapproved by the commissioner as being inconsistent with law or department 

regulation. 

(a) The provisions of this section apply to all rules, regulations and procedures relating 

to programs of assistance and care mandated on social services districts by Federal 

requirements or the Social Services Law, except those required to be submitted for 

department approval under other provisions of law or State regulation, and those 

concerned strictly with internal management of the district. 

(b) The filing shall be dated from the day of receipt by the office of the rule, regulation or 

procedure and the 30th day after such filing shall be determined beginning with the day 

after the filing. 

(c) The local commissioner of social services shall submit in duplicate to the State 

Department of Social Services for approval the proposed local rule, regulation or 

procedure accompanied by the prescribed form. Where necessary to substantiate the 

proposed rule, regulation or procedure, documentation shall be included. This submittal 

shall be by certified mail, return receipt requested. 

(d) Within the 30-day period, the State commissioner shall return to the local 

department one copy of the form, showing approval, or disapproval with reasons, of the 

proposed rule, regulation or procedure. 

(e) The provisions of this section shall not apply to rules, regulations and procedures 

mandated or recommended by the department. 



4 

Our office has question(s) on when must an LDSS submit its internal policies for State 

agency approval.  Broadly speaking, and what we would like clarity on from the State 

agencies, is when exactly is 18 NYCRR 300.6(a) triggered, and conversely, when 

exactly does 18 NYCRR § 300.6(e) apply?  

Answer: 

Question: 

Our understanding is that different Counties have very different methods for providing 

legal services.  We are looking for practical, implementable guidelines for providing 

legal services.    Can you offer any advice on the following: 

1. How should the provision of legal services be implemented?  

2. What resources are available, beyond OTDA’s 10-ADM-02 (Legal Services and 

Cost Recovery for Recipients of Child Support Services), for developing a 

compliant plan to provide legal services? 

3. Are there model rules or similar process guides for implementing legal services?  

4. What does the provision of legal services look like in the court room?  Our 

understanding is that some counties do not appear to provide legal services at 

all, limiting their involvement to out-of-court advice and assistance, while others 

offer legal services that look much more like an attorney/client relationship. 

Answer: 

OCFS 

Question:  Can you provide a current chart of your Counsel’s Office staffing, with 

contact information (names, titles, email address) broken down by responsibility? 

Answer: 
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Question:  What are the recent significant litigation cases OCFS are involved with that 

may impact local social services districts? 

Answer: 

Question:  What is the status of the OCFS regulatory agenda for 2025?   

Answer: 

Question:  Can you provide a summary of any regulatory changes made so far during 

2025? 

Answer: 

Question:  Note- we had an answer in late June that the IV-E plan amendment had 

not been approved yet- any update? 

Social Services Law 453 was amended earlier this year, with the contingency that it 

takes effect 90 days after the US Dept. of Health and Human Services approves a title 

IV-E plan amendment regarding the law.   Under the amendment, an LDSS can stop 

adoption subsidy payments to an adoptive parent if the kid(s) are no longer in said 

adoptive parent’s care, and the adoptive parent is not providing for the well-being of the 

children.  Potentially such payments could then go to the party who is actually caring for 

the children. 

1- Has the IV-E plan amendment been approved, and if it has, on what date will the 

amendments to SSL 453 take effect? 

A particular situation.  An adoptive parent of 3 girls is still receiving subsidy payments 

around $5,000 monthly.  The kids are in the Art. 6 care and custody of another 

couple.  The adoptive parent pays (for the most part) about $1,500 to $2,000 per month 

to the Article 6 custodial party.  They say the payments are not enough for the 

counseling, insurance costs, and needs of the children and want JCDSS to stop the 
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subsidy payments to the adoptive parent and give them the money.  They claim the new 

bill allows for this.  

First, as I read it we would have to make a determination that the money the adoptive 

parent pays the Art. 6 party does not support the kids.  If we do make that 

determination, we can stop payment to the adoptive parent.    

1.  if the adoptive parent is paying 1,500 or more monthly, can the LDSS even say 

she’s not supporting the kids and even stop her payment? 

2.  if the statutory amendment is now in effect, and we do stop payments to adoptive 

parent, and pay Art. 6 party, is that a local DSS cost or is it IV-E reimbursable?  

Answer: 

Question:  A motion was made in one of our Neglect cases requesting that another 

county be substituted in place of our county to handle a case that was heading to 

adoption by the prospective adoptive foster parents in response to our decision to 

remove the children from their care. Is there a mechanism for that?  The motion does 

not cite any statutory authority or any caselaw. 

There is some guidance on the conflict of interest issue in the OCFS CPS Manual: 

 New York State Child Protective Services Manual  Chapter 4—Section E—Page | E-1 

 Sensitive and high-profile investigations 

b.  When a person named in a report is known to a CPS employee 

 When the subject(s) or other person named in a child abuse or maltreatment report is 

already personally known to a CPS worker from outside the scope of the job, it is 

advisable to mark the case “sensitive” and assign it to a worker who does not know the 

subject(s) or other 

person named in the report to conduct the investigation or FAR. Because this 

situation typically would involve only one CPS worker, there is no need to involve an 

outside LDSS. 

c.  Responsibilities after a sensitive case is indicated 

After the neighboring CPS, has indicated the case and developed a service plan, the 

case may be transferred to the district in which the subject(s) resides. If the neighboring 

LDSS finds that it is necessary to initiate a court proceeding, the actions based upon 
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those findings must be undertaken by the "home” LDSS in its own jurisdiction [FCA 

§1015].   

If a subject of the report requests an administrative review and a fair hearing under 

either SSL §422(8) or SSL §424-a, the neighboring LDSS that made the original 

determination will be required to present the case record and to appear at the hearing 

as part of the normal appeals process. The hearing may be scheduled in the subject’s 

home district.  

Answer:  

Question:  Similar to the previous question, what if, instead of being a neglect case, it’s 

a case where a child was removed from a foster home?   

We issued 10-day letter that we were going to remove the children from their care 

pursuant to NYCRR 443.5 regarding Removal of foster children from the foster home. 

The pre-adoptive foster parents have moved through counsel for the whole matter to be 

transferred to another county to handle the matter claiming that my agency has a 

conflict of interest and has acted arbitrarily and capriciously with respect to seeking to 

remove the children. The children had been surrendered to the Department's custody 

approximately 8 months ago by both biological parents through conditional surrenders. 

The motion claims that the Department's judgement "has been tainted" and our change 

in position from supporting adoption to not is unsupported by the facts of the case. And 

the motion also cites "imminent risk of harm" through removal. No statutory authority or 

caselaw is cited in the motion. 

Additionally, prior to issuing the 10-day letters, we also issued a letter a few days prior 

stating that we decline to sign off on adoption agreement to finalize the paperwork. It 

was the misconduct of the foster parents that led to my Department making that 

decision. Pursuant to 18 NYCRR 443.5, conference was held with foster parents giving 

them opportunity to argue why we should not remove. Subsequently, Department 

decided to stand by initial decision to remove and notified counsel and Court. Court, in 

response to Department's determination, has ordered that we not remove pending a 

"best interests" hearing. Department's argument is that administrative process has to 
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play out - OCFS Fair Hearing and, depending on how that goes, Article 78 potentially. 

Court seems keen on conducting what it is terming a "parallel" proceeding.  

The OCFS New York State Foster Parent Manual starting at page, 57, but most 

relevantly, at page 58 seems to be talking about this scenario, and that 18 NYCRR 

443.5 is the controlling authority on what the procedure is.  If these foster parents are 

objecting to that, it seems to me that they would have to challenge the regulation, which 

would include suing OCFS, and thus involve the NYS Attorney General?  It seems to 

me that by agreeing to become foster parents, the foster parents would have to have 

agreed to follow the OCFS regulations?  

Answer: 

Question:  When is the care/custody language used in a 1017 placement with a relative 

resource versus foster care?  If the placement is a 1017 they are in the resource’s 

“care” and the LDSS’s “custody”?   Why?    

Answer: 

Question:  If a 1017 placement goes to home on trial what happens to the custodial 

interest of the 1017 resource (if any)? 

Answer: 

Question:  LDSS’s have authority under 18 NYCRR 405.1- 405.4 to purchase services 

for eligible individuals, including foster care maintenance services, which may be 

purchased only from authorized agencies as defined in section 371(10) of the Social 

Services Law.  Do all approved QRTP’s fall within the definition of “authorized agency” 

and thus may be contracted with by an LDSS? 

Answer: 
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Question: Release of preventive services records.   18 NYCRR 423.7(b) permits release 

to: 

(1) the New York State Department of Social Services;

(2) the social services district;

(3) a preventive service agency, as defined in section 423.2(a) of this Part, or an 

authorized agency, as defined in subdivision (a) of section 371.10 of the Social Services 

Law, providing services to the child or other family members;

(4) any person or entity upon an order of a court of competent jurisdiction; or

(5) any other person or entity providing or agreeing to provide services to the child or 

the child's family upon the execution of a written consent by the child or the child's 

parent in accordance with subdivision (e) of this section. 

Does the written consent exception limit the service providers to other preventive 

services providers, or does it include such “services” as an attorney representing some 

or all of the family?  

Does a discovery demand in an Article 10 or other Family Court case where the LDSS 

is a party obviate the need for a release as described in the regulation? 

Answer: 

Question:  In a situation where an individual needs a guardian, partly because there is a 

pending lawsuit settlement that he will not agree to but also due to competency 

issues/conditions of the home etc., can another county act as a special prosecutor to be 

the petitioner/guardian for us when we are a beneficiary to that settlement and therefore 

should not be deciding what happens with the property?    

Answer: 
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Question:  Are there any CLE programs that your office would be willing to present at 

the 2026 Winter conference? 

Answer: 

Question: (added 7/9/2025):  Can a non-respondent, non-custodial parent file for a 1028 

hearing to avoid being placed under court/DSS supervision, versus filing a custody 

petition or being considered as an FCA 1017 resource? 

In this case, there was a removal from the custodial parent, and the non-respondent 

father has appeared, requesting a 1028 hearing and asking for conditions and no 

supervision of him by DSS.  His attorney is citing the Matter of D.L. v S.B. (39 NY3d 81 

(2022)) case, saying that the not-withstanding that it is an ICPC case, that it stands for 

the proposition that a non-respondent parent can utilize any means in the FCA to obtain 

a placement when there is an Article 10 removal from the other parent.   

However, the Court of Appeals, in deciding the DL case, wrote that: 

Although the ICPC does not apply to placement with a parent, the Family Court 

Act contains other effective means to ensure the safety of a child before 

awarding custody to an out-of-state parent. Family Court retains jurisdiction over 

custody proceedings and has a broad array of powers under the Family Court 

Act to ensure a child's safety. Among other things, Family Court can hold 

hearings and request courtesy investigations and reports [*5]from the local social 

service agencies or department of probation in order to make determinations 

regarding a child's best interests. Additionally, rather than awarding an out-of-

state parent full custody, Family Court Act § 1052 (a) provides for other 

dispositional options, including release to a parent with supervision. Similarly, 

Family Court may grant a temporary order of custody or guardianship to a             

noncustodial parent (see Family Court Act § 1017 [2] [a] [i]; see also § 1055), 

which requires that a parent submit to Family Court's continuing jurisdiction and 

comply with the terms and conditions of the court's order—which may include 

making the child available for visits with social services officials (see Family Ct 

Act § 1017 [3]). In such instances, the case remains on the court's calendar and 

the court maintains jurisdiction over the case until the child is discharged from 

placement and all orders regarding supervision, protection or services have 

expired (see Family Ct Act § 1088). 
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The LDSS has offered to consent to a placement under 1017, with supervision, and 

requiring the father to obtain a substance abuse evaluation, as he has admitted some 

drinking issues.  The father’s attorney has refused that, perhaps wanting to use the 

recent Matter of Sapphire W. (237 AD3d 41 (2nd Dept., 2025)) case to not have the 

conditions and supervision imposed on the father. While it would be hoped that 

Sapphire is limited to its facts- there the non-respondent parent was also the custodial 

parent, there is concern that the Sapphire case is being stretched far beyond its bounds 

in this and other cases. 

The core questions are:  

Can a non-custodial, non-respondent parent who had no access to the child during the 

time of removal file a 1028? 

If no, what is their appropriate relief? 

If yes, what happens to the custodial/respondent parent’s rights to a 1028? 

Answer:   


